usluge-cover

13. 01. 2015,  Autor: Stefan Zorić

KAKO SE VRŠI SEČENJE BETONA?

Većina ljudi kada čuje za pojam sečenje betona pomisli na užasnu buku, vibracije i prašinu nastalu pri izvođenju građevinskih radova. Ako ste i vi pomislili na isto, onda ste se prevarili. Velika buka, prašina i vibracije dolaze uz proces razbijanja betona, što se znatno razlikuje od sečenja betona.

U građevinarstvu se za sečenje betona primenjuje samo dijamantsko sečenje betona.


ŠTA JE DIJAMANTSKO SEČENJE BETONA?

Dijamantsko sečenje betona je proces u kome se uz pomoć dijamantskih segmenata (sečiva) beton i ostali delovi građevinske konstrukcije prosecaju bezudarno i bez krunjenja sečene površine. Opšte je poznato da je dijamant najtvrđi materijal na svetu pa je samim tim jasno zašto se beton iseca baš uz pomoć tog materijala. Dijamantski segmenti su sastavni deo elemenata za sečenje betona. Elementi za sečenje betona su dijamantski diskovi i dijamantska sajla.

Dijamantski diskovi su elementi kružnog oblika i različitih dimenzija, i koriste se na testerama za sečenje betona. U zavisnosti od vrste materijala koji se seče primenjuju se različite vrste diskova, pa tako razlikujemo diskove za sečenje asfalta, diskove za sečenje betona, diskove za sečenje bloka i opeke, itd. Dijamantski segmenti su smešteni po obodu diska što se može videti na slici ispod.

Dijamantski diskovi

Dijamantska sajla je sajla sastavljena od kombinacije čelika i dijamantskih elemenata. Primenjuje se kao sastavni deo sistema za rezanje sajlom.

Dijamantska sajla za sečenje betona

Osnovna podela testera za sečenje betona je na:

  • Benzinske ručne testere
  • Pneumatske ručne testere
  • Električne ručne testere
  • Električne zidne testere
  • Hidraulične zidne testere
  • Testere za sečenje podova

 

Secenje podova                                    Secenje zidova

Svaka od ovih testera ima svoje prednosti i mane, pa se u zavisnosti od svojih karakteristika primenjuju za različite vrste poslova.


SEČENJE RUČNIM TESTERAMA

Sečenje ručnim pneumatskim testerama primenjuje se za sečenje manje žilavog i manje armiranog betona, kao i za sečenje kamena, cigle i bloka. Može da radi na nepristupačnim terenima i pod vodom, a njena veoma bitna karakteristika je to što ne stvara izduvne gasove jer za pogon koristi vazduh visokog pritiska koji je proizveden dodatnim generatorom (kompresorom).

Husqvarna K40

Sečenje ručnim benzinskim testerama isto kao i sečenje ručnim pneumatskim testerama primenjuje se za sečenje betona, cigle, kamena, sa tom razlikom što benzinske testere ne mogu da se koriste u vodi i u ZATVORENOM PROSTORU! Namerno sam napisao ovo velikim slovima, jer neretko možete naići na „majstore“ koji nude uslugu sečenja betona benzinskom testerom u zatvorenom prostoru (stan ili kuća) po niskim cenama. Sečenje ovom vrstom testere u zatvorenom prostoru nikako nije dobro zbog izduvnih gasova koje ona proizvodi. Kada bi se tatav tip sečenja koristio u zatvorenom prostoru, izduvni gasovi bi začadili čitavu prostoriju i posle toga ne bi bilo moguće provetriti je kako bi miris nestao, već bi jedino rešenje bilo ponovno krečenje, a u najgorem slučaju može doći do trovanja ugljen monoksidom.

Benzinska testera

Sečenje ručnim električnim testerama najčešće se primenjuje se za sečenje manje tvrdih betona i betona koji nisu armirani, ali takođe postoje ručne elektro testere koje poseduju dodatni elektro pojačivač koji im obezbeđuje dovoljno snage da seku i najtvrđe armirane betone.

Elektricna testera za beton


 SEČENJE ZIDNIM TESTERAMA

Ovaj tip sečenja primenjuje se za rezanje otvora za prozore i vrata, kao i za rad na teško dostupnim i prostorno ograničenim lokacijama.  Zidne testere mogu imati hidraulični ili elektro pogonski agregat. Kod testera na hidro pogon, pogonski agregat (hidro motor) stvara pritisak ulja koje se specijalnim crevima šalje do pogonskog mehanizma testere.

Zidna testera na hidro pogon

Testere na elektro pogon snagu za rad dobijaju iz elektro motora koji se za razliku od hidraulične testere kreće po šini zajedno sa testerom. Neke električne zidne testere imaju i prenosivi pojačivač snage koji omogućava testeri da brzo seče i najžilavije betone. Na slici ispod prikazana je električna testera sa pojačivačem.

Zidna elektricna testera


SISTEM SA DIJAMANTSKOM SAJLOM

Ovaj sistem funcioniše tako što pogonska mašina za sečenje sajlom putem koturova pokreće dijamantsku sajlu koja seče beton. Ovakav vid sečenja koristi se za sečenje debelih i žilavih betona.

Secenje sajlom

 


SEČENJE PODNOM TESTEROM

Podne testere se kao što i sama reč kaže koriste za sečenje podova, puteva, pločnika, trotoara. Ove testere mogu biti raznih veličina, najčešće koriste dizel agregat i imaju obim reza čak i do 2200mm. S obzirom da se izmeđuostalog primenjuju i za sečenje puteva, često koriste sopstveni pogon (samohodne testere).

Secenje podova


UPOTREBA VODE

Kod dijamantskog sečenja betona neophodna je upotreba vode kako bi se rashlađivali elemenata za sečenje. Voda je neophodna kako za rashlađivanje elemenata, tako i za sprečavanje prevelikog prašenja. Ukoliko se radovi izvode na mestu gde voda nije poželjna zbog natapanja poda i tome sličnog, izvođači su u obavezi da koriste podne obloge i usisivač za vodu.


 

RAZLIKA IZMEĐU SEČENJA I RAZBIJANJA ZIDOVA

Osnovna razlika između sečenja i razbijanja betona je u tome što se kod sečenje betona beton reže dijamantskim sečivima bez krunjenja površine, stvaranja vibracija i buke, dok se razbijanje betona vrši dinamičkim udarima pri čemu se kao produkt dobijaju neravne površine. Pri razbijanju betonskih zidova stvara se velika buka koja se prenosi kroz konstrukciju, dok u nekim slučajevima može doći i do slabljenja konstrukcije.

Stemovanje zida                                Secenje otvora za prozor